Taflan nereye aittir?
Taflan Merkez, Samsun ilinin Atakum ilçesine bağlı bir mahalledir.
Karayemiş ve taflan aynı mı?
Bitkiye ülkemizde değişik yöresel adlar verilir. Bunlar arasında en yaygın olarak kullanılan “Taflan”dır. Laurocerasus officinalis’e “taflan” dışında, özellikle Ordu’nun doğusunda “gürcü kirazı”, “karayemiş”, “Laz kirazı”, “Laz üzümü”, “Laz yemişi”, Giresun’da “Tanal”, Artvin’de “tçkoo” gibi yöresel adlar verilir.
Taflan nerede yetişir?
Dünya üzerinde nemli iklimleri seven bu bitki, Güneybatı Asya ile Güneydoğu Avrupa’da doğal olarak yetişmektedir. Ülkemizde en fazla Doğu Karadeniz bölgesinde rastlanmaktadır. Özellikle Trabzon, Giresun, Rize, Ordu ve Artvin illerimiz başta olmak üzere Taflan yüksek dağlık alanlarda doğal olarak yetişmektedir.
Taflan’ın diğer adı nedir?
Yaygın olarak “Karayemiş” adıyla bilinen bitki, “Gürcü kirazı”, “Laz kirazı”, “Laz üzümü”, “Laz yemişi”, “Tanal”, “Tçkoo” adlarıyla da bilinmektedir. L., Sp. Pl.: 474 (1753).
Taflan ülkemizde var mı?
Daimi yeşil sert yaprakları ve salkımlar üzerinde kırmızı meyveleri olan taf- lan, ülkemizde Karadeniz ve Marmara bölgelerinin dağlık sahalarının kuzey ya- maçlarında yayılış gösterir. Ayrıca, asıl yayılış alanı dışında, Akdeniz bölgesin- de Amanos dağlarında lokal olarak bulunur.
Taflan meyvesi nerede bulunur?
Karayemiş Fidanı Modelleri. Meyve ve süs bitkisi olarak yetiştirilir ve yöremizde Taflan olarak anılır. Doğu Karadeniz çevresindeki bölgeden gelir. Karadeniz bölgesinde yol kenarlarında, ev bahçelerinde, parklarda yetişir.
Taflan hangi hastalıklara iyi gelir?
– Nezle ve grip ile beraber öksürük gibi birçok dış rahatsızlığa karşı koruyucudur. – Kan dolaşımının sağlıklı ve dengeli bir noktaya gelmesini sağlar. – Beyin fonksiyonlarını ve beyinsel aktiviteleri korumada oldukça etkilidir. – Alzheimer ve benzeri birçok hastalığa karşı koruma sağlar.
Lazca karayemiş ne demek?
Karayemiş (Taflan) Taflan altı metreye kadar boylanan çalı veya küçük ağaç şeklinde, yaz-kış yaprağını dökmeyen (herdem yeşil) bitkilerdendir. Karadeniz’de bolca yetişen karayemiş meyvesi, karamiş, laz üzümü ve taflan isimleriyle de tanınan mayhoş meyve tam bir şifa kaynağıdır.
Taflan bitkisi hangi hastalıklara iyi gelir?
* Karayemişten elde edilen antioksidanların, vücudu oksidanların zararlı etkilerine karşı koruduğu, alzheimer, diyabet, doku ve cilt hastalıklarına karşı fayda sağladığı kaydedildi. Bir miktar taze ya da kuru meyve, tohumları ile beraber ezilerek sabahları aç karnına yenirse, şeker hastalığına iyi gelir.
Taflan zamanı ne zaman?
Bazı türlerinde yaprak renkleri sonbahar renklenmesi gösterirler. Mayıs-Haziran aylarında çiçeklenirler. Çiçekleri göze çarpmayan küçük gruplar halinde sarı renklidir. Bol güneşli yerleri severler.
Taflan nasıl tüketilir?
Taze Tüketim: Olgunlaştığında doğrudan taze olarak yenir. Lezzeti alışılmışın dışında olduğu için bazı insanlar taze karayemişi tüketmeyi sever. Reçel ve Marmelat: Karayemişten yapılan reçeller ve marmelatlar, kahvaltılarda farklı bir lezzet sunar. Aroması ve rengiyle sofralara çeşitlilik katar.
Taflan kavurması nasıl yapılır?
Taflan Tuzlusu Kavurması – Giresun Taflanın çekirdekleri çıkarıldıktan sonra suya konularak tuzunun çıkması sağlanır. Tencerede yağ eritilir. İnce doğranmış soğanlar yağa ilave edilerek kavrulur. Taflanlar üzerine konur ve karıştırılarak kavrulur.Sıcak olarak servis yapılır.
Taflan tadı neye benzer?
Taflan turşusunun aroması çok farklı ve çok güzel oluyor. Bir nevi zeytin gibi. Bol soğanlı ve tercihe göre mısır ekmeğiyle kavurmasını yapıyoruz. Lezzeti çok güzel.
Taflan kilosu ne kadar?
1 kg 500 TL.
Taflan soğuğa dayanıklı mı?
Türkçe isimleri bakımından Bravo Taflan ya da Gümüşi Taflan olarak bilinirler. Soğuğa ve rüzgara karşı dayanıklıdırlar.
Taflan bitkisi hangi hastalıklara iyi gelir?
* Karayemişten elde edilen antioksidanların, vücudu oksidanların zararlı etkilerine karşı koruduğu, alzheimer, diyabet, doku ve cilt hastalıklarına karşı fayda sağladığı kaydedildi. Bir miktar taze ya da kuru meyve, tohumları ile beraber ezilerek sabahları aç karnına yenirse, şeker hastalığına iyi gelir.
Taflan nereye ekilir?
Taflan çiçeğinin nereye dikileceği – Bahçe, ev, ofis, iş yeri,balkon ve kış bahçelerine dikilir. Yaz aylarının sıcak, kışlarının da soğuk geçtiği memleketler de bahçelerin köşe kısımlarına dikilebilir. Formlu yetişme boyu – 150 cm civarı. Çiçeğin sulama isteği – Dibi kurudukça fazla suya boğmadan sulanması gerekir.
Taflan meyvesi ne işe yarar?
Bu özel meyve besleyici yapısıyla dikkat çeker. Antioksidanlarla dolu olması, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, sindirimi düzenlemesi, sinir sistemini yatıştırması gibi özellikleriyle bilinen karayemiş demir, kalsiyum gibi önemli mineralleri içermesi, kemik ve kas sağlığını destekler.
Taflan meyvesinin tadı nasıl?
Taflan meyvesinin mayhoş-buruk tadı turşuya kendine has lezzet ve aromasını kazandırır. Ordu Taflan Turşusunun hazırlanmasında gıda katkı maddeleri kullanılmaz.