Doğu Anadolu nasıl yazılır TDK?
Yer adlarında kullanılan batı, doğu, güney, kuzey, güneybatı, güneydoğu, kuzeybatı, kuzeydoğu, alt, üst, orta, iç, yakın ve uzak sözcükleri ayrı ayrı yazılmıştır: Batı Trakya, Doğu Anadolu, Güney Kutbu, Kuzey Amerika, Güneydoğu Anadolu, Aşağı Ayrancı, Yukarı Ayrancı, Orta Anadolu, Orta Asya, Orta Doğu, İç Asya, Orta Anadolu, …
Doğu Akdeniz nasıl yazılır?
“Doğu Akdeniz”, Akdeniz’in kabaca doğu yarısını veya doğudaki üçte birini kapsayan gevşek bir tanımdır ve genellikle Levant Denizi’ni çevreleyen ülkeleri ifade eder.
Yön adları nasıl yazılır TDK?
DİKKAT: Bu kelimeler yön belirtirken küçük harfle yazılır: Bursa’nın doğusu, Ankara’nın batısı vb. 13. Yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, köy, ilçe vb.) büyük harfle başlar: Afrika, Asya; Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu; İstanbul, Taşkent; Turgutlu, Ürgüp; Akçaköy, Çayırbağı; Bahçelievler, Kızılay, Sarıyer vb.
Doğu Avrupa nasıl yazılır?
Yer yön adları (doğu, batı, kuzey, güney vb.) yalnızca yönü belirtiyorsa küçük harflerle yazılır. Ancak yer adı belirli bir bölgeyi (Kuzey Anadolu) ifade ediyorsa veya belirli bir zihniyetin hakim olduğu bölgeyi (batı insanları, Doğu zihniyeti) tanımlamak için kullanılıyorsa büyük harflerle yazılır.
Doğu nasıl yazılır TDK?
Doğu ve batı kelimeleri yönleri belirttiğinde, küçük harflerle yazılır: Bursa’nın doğusu. Bu kelimeler düşüncelere, yaşam tarzlarına, politikalara vb. atıfta bulunur. Anlamlar ilettiğinde, büyük harflerle yazılır: batı medeniyeti, doğu mistisizmi vb.
Doğu Anadolu tren hattı nasıl yazılır?
Bu kelime sıklıkla Doğu Anadolu olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Doğu Anadolu şeklinde olmalıdır.
Doğu batı ne zaman büyük yazılır?
Dünya, Güneş ve Ay sözcükleri gezegen anlamı dışında kullanıldığında küçük harfle başlar: • İnan bana, seni dünya kadar seviyorum. Doğu ve Batı sözcüklerinin ilk harfleri büyük harfle yazılır: • Batı medeniyeti, Doğu medeniyeti, vb.
Doğu Karadeniz nasıl yazılır TDK?
– Yer, yön, mevki, bölge belirten sözcükler, birlikte kullanıldıkları özel adlardan ayrı yazılır ve büyük harfle başlar: Doğu Karadeniz, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Batı Trakya, Güney Afrika…
Dogu Trakya nasıl yazılır?
Doğu Trakya ya da yaygın adıyla Trakya, Türkiye sınırları içerisinde yer alan Trakya Bölgesi’nin bir parçasıdır.
Doğu Ege nasıl yazılır?
Bu kelime sıklıkla Doğuege olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Doğu Ege formunda olmalıdır.
Doğu cephesi nasıl yazılır?
Doğu Cephesi, 1919-1921 yılları arasında Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Doğu Anadolu ve Güney Kafkasya’da yapılan muharebeleri ve Türk-Ermeni Savaşı’nı (24 Eylül – 2 Aralık 1920) içeren cephedir.
Doğu batı cümle içinde nasıl yazılır?
Din ve mitolojiyle ilgili özel isimler büyük harfle başlar. Gezegen ve yıldız isimleri büyük harfle başlar. Düşünceler, yaşam tarzı veya politika gibi anlamları ifade ederken “Doğu” ve “Batı” kelimelerinin ilk harfleri büyük harfle yazılır. Yer isimleri (kıta, bölge, il, ilçe, köy, ilçe) büyük harfle başlar.
Doğu Almanya nasıl yazılır?
Doğu AlmanyaDoğu AlmanyaAlmanca: Alman Demokratik CumhuriyetiAlman Demokratik CumhuriyetiBaşkentDoğu BerlinOrtak dil(ler)Almanca (resmi dil), SorbçaHükümetTek partili Marksist-Leninist Sosyalist CumhuriyetParti Sekreteri25 satır daha
Ağrı ve cudi dağları nasıl yazılır?
Yer adlarında ilk addan sonra şu sözcükler getirilir: deniz, ırmak, göl, dağ, boğaz vb. Türü belirten orta adlar büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Dicle vb. Bu makale 21 Mayıs 2019’da yayımlandı.
Doğu özel isim mi?
– Dünyada belli bir bölgeyi belirtmek için kullanılan yön adları ve bunlardan türeyen sözcükler büyük harfle başlar: Türkiye, Doğu ve Batı medeniyetleri arasında adeta bir köprüdür. – Bayram, dönem ve özel gün adları büyük harfle başlar: Kurban Bayramı, Cumhuriyet Bayramı, Tanzimat, Meşrutiyet, Öğretmenler Günü…
Batı Anadolu nasıl yazılır TDK?
Yer adlarında yön ve yakınlık belirten sözcükler ayrı ayrı yazılır: Batı Anadolu, Orta Asya, Orta Anadolu, Güneybatı Avrupa, Ortadoğu, Yukarı Fırat, Aşağı Mezopotamya.
Doğu Anadolu’ya gelen ekler nasıl yazılır?
Özel adlara eklenen iyelik, hal ve belirtme ekleri kesme işaretleri ile ayrılır: İstiklal Harbi, Atatürk’üm, Türkiyemiz, Fatih Sultan Mehmet, Muhibbi, Gül Baba, Sultan Ana’lar, Mehmet Emin Yurdakul’ von, Kâzım Karabekir, Yunus Emre, von Ziya Gökalp, Refik Halit Karay, Ahmet Cevat Emre, Namık…
Cümle içinde Anadolu nasıl yazılır?
– Yer, yön, mevki, bölge belirten sözcükler, birlikte kullanıldıkları özel adlardan ayrı yazılır ve büyük harfle başlar: Doğu Karadeniz, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Batı Trakya, Güney Afrika…
Doğu kültürü nasıl yazılır?
NOT: Yön isimleri belirli devletleri, milletleri ve kültürleri tanımlamak için kullanıldığında büyük harfle başlar. Örn. Tanzimat edebiyatı Batı etkisi altında yaratılmış bir edebiyattır. Ziya Paşa’da Doğu ve Batı kültürü çarpışır.