KUŞ İNŞAAT
İNŞAAT MALZEMELERİ SATIŞI - ANAHTAR TESLİMİ İNŞAAT - ONARIM İŞLERİ
Cumhuriye Mh. Cengiz Topel Cd. No:66
bilgi@kusinsaat.com.tr
0222 231 30 72

DONDURULUMUŞ GIDALAR NE KADAR SÜREDE TÜKETİLEBİLİR?

22.07.2019 

Uzmanlara göre, derin dondurucunuzdaki gıdaları saklama süresi bir yılı geçmemelidir. Ama kurallara hangimiz uyuyoruz ki? Bazen küçük paketlerimiz yıllarca derin dondurucuda bekliyor. Peki ama ne yapmalıyız, görmezden gelip buzdolabının kapısını kapatmalı mı, yoksa artık tüketmeli miyiz?

  • Buzdolabının kapısını her açtığınızda vicdanınız sizi uyarıyor mu: Ah şu annemin köftesini bir türlü kızartamadım… Bu da arkadaşımın taa 2 sene önce getirdiği bamya… Ah, bunlar da geçen yıl indirimden aldığım somonlar … yoksa bir önceki yıl mıydı?
  • Hangimizin derin dondurucusunda aylardır, hatta yıllardır bir köşede saklanan gıdalar yoktur ki? Mesela nefis bir yemekten artanlar bazen dondurucuya atılabilir, sonuçta buzdolabınızın boş olduğu günlerde yedekte yemek olmasının zararı yok faydası vardır. Bazen aniden misafir geldiğinde derin dondurucunun dibindeki yarım pasta çok işe yarar, hatta ekmek dilimleri bile gece boyunca bayatlamasınlar diye dondurucuda saklanabilirler.


GÖZDEN UZAK GÖNÜLDEN IRAK

  • Derin donduruculardaki bu istiflemenin mutlaka çeşitli nedenleri var, ancak Oecotrophologie e. V. (VDOE) Meslek Odası yönetim kurulu üyesi Monika Bischoff “Dürüst olmak gerekirse, vicdanımızın çöpe atmaya elvermediği gıdaları derin dondurucuya atıyoruz. Burası birçok gıdanın çöpe gitmeden önceki park yeri’’ diyor.
  • Bischoff’a göre en büyük problem gözden uzak olanın hafızadan da uzak olması. Aynı problem baharat dolabının dibinde unutulan minik kavanozcuklar için de geçerli.
  • İster baharat dolabı ister derin dondurucu, Bischoff baştan aşağı bir temizlik öneriyor ve bir sene içerisinde tüketilmemiş olan gıdaların atılmasını tavsiye ediyor. “Aynı giyim eşyalarında olduğu gibi, 12 ay boyunca kullanılmayan bir şey kullanılmayacak demektir ve atılmalıdır’’ diyor.

Peki bu radikal değişime cesaret edemeyenlerimiz için, o lezzetli balık veya onca sevgiyle hazırlanmış olan köfte hâlâ yenilebilir mi, yani yıllarca depolandıktan sonra acaba sağlık için bir risk taşıyor mu?

Diyetisyen Dagmar von Kramm “Hiç endişe etmeyin, ölmezsiniz” diyor:

  • “En kötüsü gıdanın kalitesi düşmüştür ve lezzeti bozulmuştur.’’
  • Noel kazının artıkları veya somon balığı gibi yüksek yağ içeren gıdalar kokuşabilir, rengi gri-kahverengi olur ve kenarları buzlanmıştır
  • “Gıdanın kenarları dondurucu yanığı olmuştur, ancak ne zehirli ne de bozuk değildir, sadece görüntüsü ve tadı kötü olur, iştah kapatır’’ diyor. Von Kramm ve gıdaların çiğ yerine pişmiş olarak, küçük paketlere bölünmüş halde dondurulmasını öneriyor. Yemekleri pişirdikten hemen sonra buzdolabı torbalarına koymak ve buz kristalleri oluşmasını engellemek için torbaları iyice bastırarak içindeki tüm havayı çıkartmak gerektiğini söylüyor. “Tencereyi dondurduğunuzda, çözülme aşamasında içindeki tüm yemeğin sulanarak bozulması söz konusu olabilir. Bunun dışında vitaminleri öleceği gibi, 20 derecenin üzerinde mikroplar da üremeye başlayacaktır’’ diyor.


ÇÖZDÜRÜRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR

Gıdaları hem dondururken hem çözdürürken hijyene öncelik vermek gerekir. Etler her zaman buzdolabında yavaş yavaş çözündürülmelidir. Bischoff ‘’Eğer etler dondurulmadan önce soğuk zincire dikkat edilmemişse veya et saatlerce mutfak tezgahında bekletilmişse, bulaşan bakteriler soğukta uykuya yatar ve çözünme sırasında patlama derecesinde çoğalırlar’’ diyor. Özellikle hediye olarak getirilen donmuş etleri, her ihtimale karşı tüketmeden önce mutlaka ısıtmak/pişirmek gerektiğini söylüyor, çünkü nihayetinde ne koşullarda dondurulmuş olduğunu bilemiyoruz. Mesela donmuş bir balıktan gayet lezzetli bir buğulama yapılabilir, ancak eğer kötü bir koku varsa hemen atmak gerekir. Kösele gibi tadı olan dondurucu yanıklarını keserek balığı küp şeklinde doğrayıp taze balıklarla karıştırabilir, hepsini sebze dolu bir tavada pişirebilirsiniz. Balık kızartması bir diğer seçenek olabilir.

Dagmar von Cramm çorba taraftarı. Et veya sebze, hangi gıda maddesi olursa olsun, hepsi pişirilip püre haline getirilebilir, domates püresi / domates suyu, et suyu ve ekşi krema ile karıştırılıp baharat da eklenerek krutonla servis edilebilir.

HİÇBİR GIDA MADDESİ UNUTULMAMALI

Peki dondurucumuzda bu ölü gıdaları biriktirmemek için ne yapmalıyız? Monika Bischoff’a göre çözüm onları görünür kılmakta. Bischoff, derin dondurucunun üzerine bir liste asmayı öneriyor. Bu listeye göre plan yapılabilir. Mesela dondurucuda 3 hafta önce alınmış fasulyeler olduğunu bilirseniz onun yanına gerekli ek malzemeleri de alarak haftanın bir günü için yapacağınız yemeği planlamış olursunuz.

Ancak derin dondurucu için uygun olmayan gıdalar da vardır: Alman Federal Beslenme Merkezi (BZfE) bunları yumurta, yaprak ve taze salata, turp, çiğ patates, soğan, salatalık ve domates olarak sıralıyor. Ayrıca dilimlenmemiş bütün elmalar, armutlar, beze ve acıbadem kurabiyeleri de eksi 18 dereceye kadar ulaşan sıcaklıkları sevmezler. BZfE'ye göre su zengini gıdalar çözüldüklerinde çamurlaşır ve tipik kıvamlarını kaybederler. Beslenme uzmanları ayrıca yoğurt, ekşi krema ve krem ​​şanti gibi süt ürünlerinin dondurulmasını da uygun bulmuyor, çünkü bu grup gıdalar dondukları zaman pullanıyor ve irmiksi bir kum kıvamına geliyorlar



Gönderen: haber
1580 defa okundu 
 


İslam
Zilhicce orucunun fazileti nedir? Zilhicce orunu ne zaman tutulur?
DOĞRU YOL İÇİN ÜÇ ŞART
ALLAH’IN EMİRİNDE BİRLEŞMEK
HER İŞİN BAŞI BESMELE
MÜSLÜMAN TEVHİD İLE VARDIR

Yaşam
Abdullah Önden: E-Bağış milyonlarca insanın hayatını değiştiriyor
AFAD Aracılığıyla 58 Ülkeye 4,5 Milyar Liralık İnsani Yardım
Kadına şiddetin nedeni; “Erkeklik Krizi”
KIZLARIMIZI KORUYUN
KIZLARIMIZI HİMAYE EDİN

Streetview Eskişehir

Spor
Eskişehirspor’umuz günü çift antrenmanla tamamladı
BAKAN KASAPOĞLU: “BUNDAN SONRA TESİSTEN ÇOK İNSANA YATIRIM YAPACAĞIZ”
Andorra ve Moldova maçlarının öncelikli bilet satışı başladı
TAŞ “GÖREVİMİN BAŞINDAYIM"
İnönü’de Turnuva Heyecanı Başladı...

Sinema
TÜM MASAL KAHRAMANLARI BU FİLMDE!
ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ’NDE OTİZM DOSTU GÖSTERİM
19. Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali 27 Ekim’de Başlıyor
Matrix geri dönüyor
Naim Süleymanoğlu filminde duygulandıran Eren Bülbül detayı

Sağlık
Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi ile Açıklama
DEPRESYONA KARŞI 10 ÖNERİ
Sağlığınız İçin Haftada İki Kez Kırmızı Et Tüketin
Kadınlar daha sık yaşıyor, kliniğe erkekler gidiyor!
SPORA BAŞLAMADAN ÖNCE KALBİNİZİ KONTROL ETTİRİN

Politika
SP’den alt yapı eleştirisi
PROF. DR. GÜNAY HAN’DA
PROF. DR. GÜNAY İLÇE VE KÖY GEZİLERİNE DEVAM EDİYOR
“Belediyeler har vurup harman savuruyor”
SOYLU’NUN ALMIŞ OLDUĞU KARARLARIN ARKASINDAYIZ

Polis
Çevreyolunda zincirleme trafik kazası
TRAFİK KAZALARINDA SON ON YILDA 52 BİN 95 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ
Satamadan Yakalandılar
Hava Alanında Uyuşturucu İle Yakalandı
Bayram Tatilinde Trafikte Ölümler %39 Azaldı

 

 
Otomobil-Motorsiklet
Türkçe isimli otomobilden inanılmaz performans
50 milyon TL’lik Bugatti Centodieci görücüye çıktı!
BMW’nin Yeni Seri Otomobilleri için Sıra Dışı Lastikler Geliştirdi
Lastiklerin Ömrünü Uzatacak İpuçları
Tesla, Moskova otobanında bomba gibi patladı

Magazin
Kitap tüccarı Yılmaz Özdil’den bir öyle bir böyle açıklama!
Diyanet uyardı! Bu çizgi filmlere dikkat...
Miyad Dergi Yayınlandı
Fatih Portakal’dan bir şehir hastanesi vakası daha! Alay konusu oldu!
Körler, Erdek ve Akçay’da Sevenleriyle BULUŞTU

Kültür-Sanat
“VAHŞET TANRISI” OYUNUNUN PROVALARINA BAŞLADI
BARDAKLA, DAMACANAYLA, VİLEDA SOPASIYLA KONSER VERECEKLER
Çalıştayın ilk ateşi yakıldı
11. Yunus Emre Şiir Yarışması
ŞEHİR TİYATROLARINDA “MÜFETTİŞ” SÜRPRİZİ

Kampanya

Güncel
Otogarda kırsal isyanı
Diyanet’ten umre fiyatlarında büyük kampanya
Fevziçakmak’tan otobüs şikayeti
METİN ÖZÖĞÜT YAŞAM MERKEZİ YÜKSELİYOR
Herkes bunu merak ediyor

Eğitim
Açıköğretim ikinci üniversite kayıtları başlıyor
Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri kayıtları 2 Eylül’de başlıyor
ESOGÜ’de Yüksek Lisans ve Doktora Başvuruları Devam Ediyor
Balkanlardaki Türk Çocuklarına Türkçe Öğreten Eğiticilerin Eğitimi Başladı
BİLSEM’LERE YERLEŞTİRME SONUÇLARI AÇIKLANDI

Ekonomi
ANADOLU ÜNİVERSİTESİ VE ETO İŞBİRLİĞİ İÇİN BİR ARAYA GELDİ
Hakem Kurulu Kararı Nihai ve Bağlayıcı Olacak
İndirim üstüne indirim! Tabloya bak, hesabını yap
Hasat Öncesi Pestisit Denetimleri Devam Ediyor
Başkan Vekili Saraç, Yüksek Koordinasyon Kurulu Üyeliğine seçildi

Ekoloji
11 KASIM’DA SAAT 11.00’DA REKOR İÇİN DÜĞMEYE BASILACAK
Orman Müdürlüğünden İddialara Yanıt
Günay, Yangın Alanında İncelemelerde Bulundu
“ÜLKEMİZDE HER YIL 2.8 MİLYON TON KAĞIT ÇÖPE GİDİYOR”
YANGINDAN SONRA SON DURUM: Soğutma Çalışmaları Tamamlandı

Bilim-Teknoloji
Netmarble, Türk oyunlarını tüm dünyada yayınlayacak
Kaspersky: Fidye yazılımı sürümleri iki kat arttı
Kaspersky: IoT cihazlarınızı APT gruplarından koruyun
Tasarımcıların Duayeni Richard Sapper
Yaz Tatilinde Olmazsa Olmaz 7 Teknolojik Ürün

Ziyaretçi: 11.744.518 - Hit: 11.868.098
eskisehirburada.com